Whiplash 3-3
Boekverwijzing
MVO
<

Behandeling

Geen warmte gebruiken in de eerste 48 uur In de acute fase (de 1e week): rust voor het hoofd-halsgebied. Liefst de eerste 12-24 uur strikte bedrust. Het gewicht van het hoofd wordt zo van de hals gehaald; Als er na 48 uur relatief weinig symptomen zijn, kan de patiënt opstaan; Eventueel rust ondersteunen m.b.v. ijs om bloedingen, pijn en spierspasmen tegen te gaan (20 min. ijs, 2 uur niets; dit de hele dag door te gebruiken).

Mobiliseren (activeren)

Na de 1e week: relatieve rust (30 minuten liggen zo’n 3x per dag) afwisselen met actief zijn in combinatie met rustig bewegen van het hoofd in alle richtingen. Bij vragen of begeleiding belt u uw fysiotherapeut Na 3 weken pas fysiotherapie: massage om spierspasmen te verlichten en bewegingen van de wervelkolom laten plaats vinden onder begeleiding van een fysiotherapeut Treedt er een chronisch (na ± 6 maanden) klachtenpatroon op, dan kan training van nut zijn, waarbij patiënten wordt geleerd te ervaren waar hun grenzen liggen t.a.v. tempo, aantal activiteiten en aard van de activiteiten; leren deze grenzen te accepteren en hun leefwijze aan te passen aan de mogelijkheden van dat/het moment. Uitgebreide informatie over whiplash kunt u bijvoorbeeld terugvinden in bijvoorbeeld:
Whiplash 3-3

Behandeling

Geen warmte gebruiken in de eerste 48 uur; In de acute fase (de 1e week): rust voor het hoofd-halsgebied; Liefst de eerste 12-24 uur strikte bedrust; Het gewicht van het hoofd wordt zo van de hals gehaald; Als er na 48 uur relatief weinig symptomen zijn, kan de patiënt opstaan; Eventueel rust ondersteunen m.b.v. ijs om bloedingen, pijn en spierspasmen tegen te gaan (20 min. ijs, 2 uur niets; dit de hele dag door te gebruiken). Mobiliseren (activeren) Na de 1e week: relatieve rust (30 minuten liggen zo’n 3x per dag) afwisselen met actief zijn in combinatie met rustig bewegen van het hoofd in alle richtingen. Bij vragen of begeleiding belt u uw fysiotherapeut; Na 3 weken pas fysiotherapie: massage om spierspasmen te verlichten en bewegingen van de wervelkolom laten plaats vinden onder begeleiding van een fysiotherapeut; Treedt er een chronisch (na ± 6 maanden) klachtenpatroon op, dan kan training van nut zijn, waarbij patiënten wordt geleerd te ervaren waar hun grenzen liggen t.a.v. tempo, aantal activiteiten en aard van de activiteiten; leren deze grenzen te accepteren en hun leefwijze aan te passen aan de mogelijkheden van dat/het moment. Uitgebreide informatie kunt u bijvoorbeeld terugvinden in:
Whiplash 3-3
<

Behandeling

Geen warmte gebruiken in de eerste 48 uur. In de acute fase (de 1e week): rust voor het hoofd-halsgebied. Liefst de eerste 12-24 uur strikte bedrust. Het gewicht van het hoofd wordt zo van de hals gehaald. Als er na 48 uur relatief weinig symptomen zijn, kan depatiënt opstaan. Eventueel rust ondersteunen m.b.v. ijs om bloedingen, pijn en spierspasmen tegen te gaan (20 min. ijs, 2 uur niets; dit de hele dag door te gebruiken).

Mobiliseren (activeren)

Na de 1e week: relatieve rust (30 minuten liggen zo’n 3x per dag) afwisselen met actief zijn in combinatie met rustig bewegen van het hoofd in alle richtingen. Bij vragen of begeleiding belt u uw fysiotherapeut. Na 3 weken pas fysiotherapie: massage om spierspasmen te verlichten en bewegingen van de wervelkolom laten plaats vinden onder begeleiding van een fysiotherapeut. Treedt er een chronisch (na ± 6 maanden) klachtenpatroon op, dan kan training van nut zijn, waarbij patiënten wordt geleerd te ervaren waar hun grenzen liggen t.a.v. tempo,aantal activiteiten en aard van de activiteiten. Leren deze grenzen te accepteren en hun leefwijze aan te passen aan de mogelijkheden van dat/het moment. Uitgebreide informatie kunt u o.a. terugvinden in het boek, zie onderstaande vermelding.